20 sep

Uitreiking eerste Hermannus van Tongerenprijs

De burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan,  heeft op zondag 20 september voor het eerst de nieuwe vrijmetselaarsprijs uitgereikt. De Hermannus van Tongerenprijs ging naar twee organisaties: de Amsterdamse Spinozakring en de Vereniging Het Spinozahuis.

De prijs is vernoemd naar de Nederlandse grootmeester van de Orde van Vrijmetselaren die in de Tweede Wereldoorlog omkwam. Toen de vrijmetselarij tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s verboden werd, wist Van Tongeren een significant deel van het geld dat de Orde bezat naar het Nederlandse verzet door te sluizen. Op 11 oktober 1940 werd hij door de Duitse bezetter gearresteerd en op 13 maart 1941 op transport gezet naar het concentratiekamp Sachsenhausen, alwaar hij 14 dagen later overleed.

De Orde van Vrijmetselaren is een broederschap die zich richt op persoonlijke ontplooiing, gelijkwaardigheid en verbondenheid en een bijdrage wil leveren aan de maatschappij.

De organisaties kregen de prijs, ieder een bedrag van 5000 euro en een beeldje, omdat ze de kernwaarden van de vrijmetselarij bevorderen. Wat hierbij vooral van belang werd geacht door de jury is het nastreven van tolerantie en het vrije woord.